גידול עגבניות – המדריך המלא!

גידול עגבניות
תוכן עניינים

בין אם אתם מתחילים וזו הפעם הראשונה שלכם, וגם אם כבר התנסיתם מספר פעמים בגידול עגבניות בגינה האורגנית – הכנו לכם את המדריך המלא והמקיף ביותר לגידול עגבניות ועגבניות שרי בבית משלב הזריעה ועד לשלב הקטיף!

לפני שנתחיל

חשוב מאוד לדעת! את שיח העגבניות נגדל כגידול קיץ, הסיבה לכך היא שהשיח זקוק לטמפרטורות החמות יחסית שיש בקיץ, כשמזג האויר מתחיל להתחמם ומתקרב לסביבות ה23-25 מעלות צלזיוס – מגיע הזמן המתאים להתחיל בתהליך הגידול!

תשאפו להתחיל את גידול העגבניות בבית מזרעים כבר לקראת סוף חודש פבואר, ואם תרצו לחזק את הצמח אפילו יותר על מנת שיהיה מוכן לתקופת המזיקים אשר מתרחשת בעיקר בחודשי הקיץ (יוני-אוגוסט), תוכלו להתחיל את הזריעה אפילו עוד לפני כן, כמובן תוך מתן תנאים אופטימיליים לנביטה וגדילה ראשונית, בתוך הבית או בחממה שיגנו על הנבטים והשתילים הצעירים מהקור של החורף.
לאלו מכם שלא מעוניינים להתחיל את הגידול מזרעים אלא משתילים, הזמן המתאים לקניית שתילים ושתילת העגבניות בגינה הוא בסביבות חודש מרץ. את שתילי העגבניות והזנים הרבים ניתן להשיג במשתלות השונות ברחבי הארץ.

כפי שנאמר, צמח העגבניה הוא גידול קיץ ורגיש לטמפרטורות קיצוניות, לכן אם אתם מתחילים בזריעה בסוף החורף מומלץ להתחיל את התהליך בחממה, ואם אתם זורעים בקיץ, שווה לנסות להתחיל את הגידול בתוך הבית ולחסוך מהצמח בשלביו הראשוניים את הטמפרטורות הרותחות והשרב של הקיץ לפני שמעבירים אותו לגינה.

תנאי גידול

שיח העגבניות הוא גידול קיץ
זריעה: חודש פבואר
שתילה: מרץ – אפריל
תאורה: שמש מלאה
השקיה: מרובה
מצע: קרקע סופחת, עשירה בחומרים אורגניים ונוטריינטים
למגדלים בעציצים/אדניות: מיכל עמוק ומנוקז בנפח של 15-25 ליטרים
דישון: קומפוסט, ודשנים אורגניים נוספים (*מומלץ)
תמיכה בצמח: הדליה

סוגי זרעי עגבניות

את זרעי העגבניות נוכל להשיג במספר דרכים, העיקריות שביניהן:

זרעים ממשתלה

קניית זרעי עגבניות במשתלה היא הדרך האמינה ביותר להשגת זרעי עגבניות אשר יפיקו לנו תוצרת איכותית. והדרך היחידה בה נוכל לדעת שהעגבניות שנקבל הן בוודאות העגבניות שאותן התכוונו לגדל. במשתלות נוכל להשיג זרעי מורשת (היירלום), האבקה פתוחה, מכלוא ועוד, ובנוסף נמצא מגוון גדול של זני עגבניות – רומא, פסטה, שרי תמר, שרי ליקופן, שרי צהובה, וכו'.

זרעים מעגבניות מהסופר

הדרך הקלה ביותר להשיג זרעי עגבניות היא מהעגבניות אותם אתם קונים בסופר, אך זו הדרך הפחות בטוחה, מפני שאינכם יודעים את המקור ממנו נבטה העגבניה, אינכם יכולים לדעת האם הזרע אכן ינבוט והאם העגבניה שתצא תהיה מאותו זן שממנו הפקתם את הזרעים.

במידה והסקרנות חזקה מכם ותרצנו בכל זאת לנסות: חתכו את העגבניה לחצי/ רצועות, סחטו את החתיכות מעל לרשת ושטפו היטב במים עד שהזרעים יהיו נקיים, יבשו אותם בעזרת נייר סופג למשך מספר שעות, ושמרו את הזרעים בתוך שקית במקום קריר ויבש עד הזריעה.

זריעה

כאשר מתחילים לזרוע בחורף מומלץ לזרוע במגשי הנבטה/מיכלים, בקיץ ניתן לזרוע ישירות באדמה.

מצרכים נדרשים: זרעי עגבניות, מגש הנבטה/כוסיות פלסטיק/מיכל כלשהו למילוי המצע, מצע אוורירי וסופח להחזקת המים, מקלות ארטיק/פלסטיק לסימון, שפריצר, פרופוגטור(לא חובה)

הנבטה

  1. השרו את זרעי העגבניות במים למשך מספר שעות
  2. בזמן ההשריה הכינו את מיכלי השתילה, מלאו את מצע השתילה עד הגובה המקסימלי של הכלי והרטיבו
  3. עשו חורים בעומד 1 ס"מ
  4. זרעו 2-3 זרעים בכל חור על מנת להגביר את אחוזי הנביטה המוצלחת
  5. השקו בעדינות בפעם ביום, עדיף בריסוס ולא בזרם מים ישיר
  6. שמרו על המצע לח כל הזמן, הימנעו מלהציף במים
  7. סמנו באמצעות מקלות הסימון שאלו עגבניות ורשמו את שם הזן, לא תרצו לשכוח בטעות מה זרעתם ולהתבלבל בין הצמחים השונים.
  8. לאחר שבוע – שבועיים וחצי ינבטו זרעי העגבניות
  9. מספר ימים לאחר הנביטה יש לבצע דילול בחורים בהם נבטו מספר זרעים – בחרו את הנבט שנראה הכי חזק ובריא, ואת השאר חתכו עם מספריים מהבסיס. חשוב מאוד! לא לתלוש, פעולה זו יכולה לפגוע בשורשים העדינים שהחלו להתפתח גם בנבט אותו אתם משאירים
  10. השתיל מוכן כאשר הצמח הגיע לגובה 10 ס"מ והוציא לפחות 2-3 ענפים

תנאים אופטימיליים לזריעת עגבניות

חודשי זריעה: פבואר – ספטמבר
טמפרטורות: 16-29 מעלות צלזיוס
תאורה: ללא שמש ישירה הזמן תהליך הנביטה, לאחר נביטה ניתן להעביר בהדרגה לשמש
עומק: 1 ס"מ
מצע: לח
לשתילה באדמה: 30-50 ס"מ מרווח זריעה
כלי הנבטה: כוסות פלסטיק / מגש הנבטה / פרופוגטור / חממה

שתילה

לאחר שזרעי העגבניה שלכם נבטו והשתילים גדלו והגיעו לגודל המתאים, הגיע הזמן לשתול אותם בגינה!
לשותלים במיכלים / עציצים / אדניות – בחרו כלי בנפח מינימלי של 15 ליטר (אין צורך יותר מ25), את תחתית הכלי מלאו בשכבה של טוף בגובה 3-4 ס"מ על מנת לשמור על ניקוז תקין, ואת שאר הכלי מלאו במצע השתילה. מומלץ לבחור במצע שתילה ייעודי המעורבב עם קומפוסט, הומוס, וחומרים נוספים ולא באדמה שלקחתם ממקור אחר בגינה. מלאי חומרי ההזנה והנוטריינטים במיכלים נוטה להיגמר באופן מהיר, הקפידו על דישון בהתאם, ניתן לקרוא על כך בהמשך.

לשותלים באדמה – הקפידו על אדמה עם הרבה חומרים אורגניים ונוטריינטים, אוורירית ומנוקזת, מומלץ גם להוסיף חיפוי קש, שבבי עץ, או שאריות עלים מהגינה(שימו לב שאתם לא מחפים עם שאריות המכילות זרעים שישתלטו על הערוגה).

לגידול מוצלח בחרו אך ורק את השתילים החזקים והבריאים ביותר, אם גדל לכם צמח שנראה חלש/לא בריא עדיף לוותר עליו ולרווח במעט את מרווחי השתילה בין השתילים האחרים.
חפרו חורים עמוקים במרווחים של 30-50 ס"מ, שפכו לתחתית חופן של קומפוסט, הרטיבו מעט באמצעות מים, והניחו את שתילי העגבניות שלכם בתור החורים.

שיטה מומלצת לשתילה היא שתילה עמוקה במיוחד של השתיל עם רוב הגבעול מתחת לפני הקרקע, השערות הזעירות שלאורך הגבעול יהפכו לשורשים ויעזרו לצמח לגדל בית שורשים חזק ונרחב, השאירו רק את השליש העליון של הצמח מעל האדמה וכסו.

לסיום השתילה, צרו גומה קטנה מסביב לשתיל, צעד זה יעזור לצמח לספוג כמה שיותר ממי ההשקיה בהמשך תהליך הגדילה.

השקיה

שיחי העגבניות אוהבים מים, העניקו להם השקיה מרובה.
כדי למנוע בעיות היכולות להיווצר בתהליך הגדילה, יש להקפיד על שגרת השקיה מסודרת ועקבית, ולהשתדל שהאדמה תמיד תהיה לחה (בעומק של 2 ס"מ). ההמלצה היא בימים הראשונים לאחר השתילה להשקות כל כיום, ולאחר שהשתיל נקלט באדמה והחל לפתח עלים חדשים לעבור למשטר השקיה של פעם ביומיים כאשר מזג האוויר הוא שמשי וחם, ופעם בשלושה ימים כאשר מזג האוויר מעונן ופחות חם יחסית לעונה ( כמובן שהכל בהתאם למצב הצמחים, אם רואים את העלים מתחילים להיראות עייפים יש להשקות מיידית!).

כאשר השתילים צעירים יש להשקות כל צמח בכמות של לא פחות מ1-1.5 ליטר לצמח, ובהדרכה ככל ששיחי העגבניות שלכם גדלים הגדילו את כמויות ההשקיה, כאשר הצמח כבר בוגר כמות המיות לצמח עשויה להגיע אפילו ל3-4 ליטרים לשיח בודד.

חיפוי הקרקע

על מנת למקסם את יעילות פעול ההשקיה ניתן לבצע חיפוי לקרקע. ניתן לחפות את הקרקע באמצעות עלים יבשים מהגינה, קשה או שבבי עץ. החיפוי מכסה את הקרקע והמצע ובכך מונע ממי ההשקיה להתאדות מהחום ומהשמש, ובנוסף הוא שומר על טמפרטורות נמוכות יותר של הקרקע.

קיימת שיטה מגניבה לחיפוי הקרקע באמצעות צמחים אחרים, לאחר ששיחי העגבניות יגדלו ונבצע גיזום תחתון (ניתן לקרוא על כך בהמשך), אפשר לשתול בין השיחים צמחים נוספים שיבצעו את פעולת החיפוי, וגם יעזור לכם לנצל באופן מקסימלי את השטח שלכם ולהפיק ממנו יותר יבול.
לדוגמא ניתן לשתול תימין(ממש משתרע ומכסה את הקרקע) המון שתילי בזיליקום, פרחי טגטס (עוזרים למנוע מזיקים בירקות), בצל ירוק, עירית, ועוד כל מיני צמחים!

הדליה

כאשר מגדלים עגבניות בבית, רוצים להפיק את המירב מהשטח שבו אנו מגדלים כדי לקבל כמה שיותר יבול. שיח העגבניות הוא שיח רחב מימדים וגבוה, ופירותיו כבדים, וכדי לתמוך בו נבצע הדליה.

מהי הדליה? הדליה נעשית ע"י מבנה מסוים (במבוקים, כלובים, חוטים וכו') על מנת לתוך בצמח כדי שיצמח לגובה, לא יישבר, ושפירותיו לא ייגעו בקרקע ויזוהמו ע"י מחלות או מזיקים.
זה מה שנעשה לשיחי העגבניות שלנו. יש מספר שיטות לבצע הדליות, העיקריות שביניהן:

  1. קשירת חוט למקום גבוה מעל הצמח, חיבור החוט לתחתית הצמח, וליפוף של החוט מסביב לצמח ומתחת לענפים שלו. כך החוט גם תומך בענפים ובמשקל העגבניות, וגם מתווה לצמח את כיוון הצמיחה כלפי מעלה. את החוט ניתן לקשור לקיר סמוך / גדר, וניתן גם לבנות מסגרת מבמבוקים / קרשים. בשיטה דומה ניתן לקשור חוט לבסיס הצמח – ולא ללפף את החוט מסביב לצמח, אלא לחבר אליו מחברי פלסטיק שיעטפו את הצמח. שיטה זו היא המומלצת ביותר מפני שלעיתים כאשר החוט מלופף צמוד מדי הוא עלול לפגוע בגדילה של הצמח, ו"לחנוק" אותו.
  2. מיקום של שני במבוקים / קרשים בשני צידי הערוגה, ומתיחה של חוט ביניהם הלוך ושוב ש"יעטוף" את הצמחים ויתמוך בהם כאשר הם מתנדנדים. קושרים קומה של חוט כל 30-40 ס"מ.
  3. שיטה מומלצת נוספת היא באמצעות "כלוב". הכלוב הוא בעצם מסגרת מברזל שמניחים על האדמה מסביב לשתיל, וכשאר השיח צומח ומגדל ענפים הם נשענים על השלבים של הכלוב.

גיזום

בתהליך הגדילה של העגבניות שלנו נבצע שני סוגים עיקריים של גיזומים:

  1. חזירים – על מנת למקסם את הייבול מכל צמח, ולחסוך במקום, אנו נגדל את שיח העגבניות לגובה כלפי מעלה, ולא לרוחב. כדי לעשות זאת נוריד את החזירים (באנגלית: SUCKERS).
    החזירים הם הענפים הצומחים בזוית של 45 מעלות כלפי מעלה מפיצולים של ענפים אחרים.
  2. גיזום תחתון – נגזום את כל הענפים שגדלו בגובה של עד 50 ס"מ מהקרקע, ונשאיר את תחתית השיח "עירום". הגיזום התחתון מונע מהצמח להידבק בכל מיני מחלות היכולות להיות מועברות מהאדמה, הוא מונע מהעלים לדעת באדמה או לקבל שפריצים של אדמה בעת ההשקיה.

פריחה

אתם מתקרבים לאט לאט לקציר שלאחר גידול העגבניות בגינה האורגנית שלכם, שלב אחד לפני הופעת העגבניות הוא הפריחה. הפריחה מתרחשת בד"כ 60 יום לאחר הזריעה. לעיתים נראה כי הופיעו פרחים בשלב מוקדם יחסית, כאשר השיח שלנו עוד לא גדול מספיק, פריחה כזו נרצה להוריד מפני שהיא "גוזלת" אנרגיה מהצמח, ובמקום שהצמח יבנה בית שורשים חזק ומבנה חזק ועלים מרובים, הוא ישקיע את מירב האנרגיה בייצור הפרחים והפירות וייאט את הגדילה שלו, מה שבסופו של דבר יכול להוביל לצמח קטן יותר שיפיק פחות עגבניות!
רק לאחר שהצמח גדל ובנה לעצמו מערכת שורשים ועלים חזקה, נרצה שתופיע הפריחה.
את האבקת פרחי העגבניות ניתן לעשות במספר שיטות:

  1. האבקה ע"י דבורים – האבקה של פרחי העגבניות נעשית ע"י דבורים, והן בד"כ עושות את עבודתן מצוין!
  2. האבקה עצמית (עם קצת עזרה) – פרחי העגבניות הם דו מיניים ומכילים גם אברי רביה זכריים וגם אברי רביה נקביים. ע"י ניעור קל של השיח והענפים עליהם מופיעה הפריחה נוכל לגרום להאבקה עצמית של הפרח.

מזיקים

  1. כנימות עלה – מתיישבות מתחת לעלים ועל הגבעול, ומוצצות את הנוזלים והסוכרים מהצמח.
  2. זחלים – הזחלים הירוקים הקטנים והמציקים הללו מוסווים מצוין בין עלי הצמח. ניתן למצוא אותם בד"כ מתחת לעלים, ולזהות את עצמם קיומם ע"י זיהוי של נקודות שחורות קטנות מעל העלים (זו הצואה שלהם). הזחלים גדלים בקצב מהיר יחסית ואיתם גם החורים שיופיו על העלים. מומלץ לעשות חיפוש כל מספר ימים ולהוריד אותם ידנית / לשתול שיחים של צמחים אחרים בקרב העגבניות, שימשכו אליהם את הזחלים (לדוגמא: בזיליקום).
  3. קור – הצמח רגיל לטמפרטורות קרות.
  4. ריקבון – הצמח עשוי להירקב מעודף לחות וצפיפות, לכן מומלץ להקפיד על מרווחי השתילה, לבצע גיזומים כמו שהסברנו באחד החלקים הקודמים של המדריך, ולהשקות ישירות על הקרקע ולהשתדל שנוזלים לא יבואו במגע עם העלווה.

מחלות ובעיות נוספות

בעת הגידול וגדילת הפירות, עלולות לצוץ שתי בעיות עיקריות. עגבניות "שבורות", ושחור הפיטם.

  • עגבניות שבורות – הרבה פעמים מגדלים נתקלים בעגבניות שיוצאות להם "סדוקות" או "שבורות" עם חורים לאורך הפרי. דבר זה קורה בעקבות השקיה מועטה / לא סדירה. למשל, אם פספסתי יום בשגרת ההשקיה שלכם, והאדמה באזור השורשים כבר התייבשה והצמח לא קיבל מים, ויום למחרת רציתם "לפצות" על כך והשקיתם קצת יותר. דבר זה גורם לצמח לשאוב במהירות את כל הנוזלים ולגרום לפנים העגבניות לגדול בקצב מהיר יותר, מאשר הקצב שה"עור" של העגבניה יכול לעמוד בו. וכך נוצרים הסדקים.
  • שחור הפיטם – תופעה נפוצה יחסית, הופה של עיגול שחור אשר נראה רקוב בתחתית העגבניה. הבעיה הזו נובעת ממחסור בקלציום. בד"כ במצע הגידול ובאדמות שלנו יש מספיק קלציום, אז לא תמיד הוספת דשנים עם קלציום היא הפתרון.
    לרוב, המחסור נובע מחוסר השקיה סדירה, ומיעוט במים שהצמח מקבל. כאשר הצמח מקבל פחות מים הוא לא מצליח להעביר ולחלק את הקלציום שווה בשווה בין העגביות, וככה נוצר הכתם השחור בתחתית.

 

דישון

אם הגידול של העגבניות שלכם מתבצע בקרקע, דישון באמצעות קומפוסט והומוס מספיק בדרך כלל. כלל האצבע הוא שק קומפוסט לכל מטר רבוע.

אם הגידול מתבצע במיכלים, מומלץ לדשן באמצעות דשנים אורגניים נוזליים שניתן למצוא במשתלות השונות. שימו לב שהדשן הוא אכן אורגני, ומכיל בתוכו את שלושת הרכיבים העיקריים להם הצמח זקוק (חנקן – N, זרחן – P, אשלגן – K).
בנוסף מומלץ לדשן גם באמצעות הומוס נוזלי.

שמירת זרעים

לקראת סוף העונה, תנו למספר עגבניות להישאר על השיח גם לאחר שהם בשלות – ועד שהן מתחילות להירקב. כך תוודאו שהזרעים שנמצאים בתוך העגבניה אכן בשלים בעצמם.

קטפו את העגבניה, חתכו אותה לחצי / פרוסות, מוללו ממנה את הזרעים באמצעות הידיים לתוך מסננת, שטפו במים ונקו את הזרעים משאריות של העגבניה, ייבשו על נייר סופג, ושמרו את הזרעים בתוך שקית ניילון / מכתב במקום חשוך, קריר, ויבש עד העונה הבאה, בה תוכלו לזרוע אותם 😊.

חיזוק הטעם

יש האומרים שניתן לשפר את טעם העגבניות באותה דרך שבה משתמשים כדי לחזק את החריפות של פלפלים חריפים. לאחר שהעגבניות החלו לגדול והן כבר בגדול טוב (אבל עוד לא בשלות) הפסיקו להשקות לחלוטין, ואל תתפתו להשקות אפילו לא מעט, אחרת העגבניות יסדקו!

את השיטה הזו מומלץ לבצע לקראת סוף העונה כשהצמחים בכל מקרה עומדים למות, לא תרצו להרוג בטעות את שיחי העגבניות שלכם בתחילת העונה אחרי שהשקעתם בהם כלכך הרבה!

 

בהצלחה!!

 

להתייעצויות ושאלות מוזמנים להגיב כאן, בקבוצת הפייסבוק שלנו, או לשלוח פניה במייל.

Plantletter
הצטרפו לניוזלטר שלנו ותקבלו מדי שבוע טיפים ומידע בנושא צמחים!
Plantletter
בקרוב אנחנו משיקים את הניוזלטר שלנו!
הצטרפו עכשיו על מנת להיות מעודכנים בכל הטיפים המידע, ומדריכי הגידול בזמן אמת ברגע שנעלה לאוויר!